Een app laten maken is niet eens een heel ingewikkeld iets als je weet hoe je het aan moet pakken. Het aantal beschikbare apps in de Apple Store en de Google Play Store groeit met de dag. Je kunt de meeste kosten en moeite besparen door een goed begin te hebben. De voorbereiding om een app te maken is het belangrijkst. Daarom leggen we je het hier in 8 stappen uit.
Een idee uitwerken tot een plan van aanpak
Het functionele ontwerp maken
Het grafische ontwerp maken
Een ontwikkelaar zoeken
Het daadwerkelijk ontwikkelen van je app
Je product testen
Verbeterpunten doorvoeren aan de hand van de feedback
Je app lanceren
3
#Webshop software
Door · Matthias Benschop
#Apps
Door · Karel Deij
Allereerst is het een goed idee om na te gaan of jouw app de moeite waard is om te laten maken. Het zou zonde zijn als je al die tijd en het geld steekt in iets wat niet van de grond komt. Dus wanneer is het goed om een app te maken? Het komt allemaal neer op vraag en aanbod.
Als jouw idee al honderd keer eerder op de markt is gekomen heb je te maken met een hoge concurrentie. Dan is het zaak om in ieder geval iets unieks te hebben in jouw markt. Samen met een sterke marketing om je doelgroep te bereiken kun je je app lanceren.
Nog beter is om iets te vinden wat nog niet bestaat. Jouw doelgroep zal vanzelf aangeven waar het behoefte aan heeft. Door na te gaan waar mensen tegenaan lopen en een oplossing voor willen hebben krijg je het antwoord al. Je hoeft alleen een app te maken voor een probleem waar nog geen oplossing voor is.
Nu je hebt kunnen vaststellen dat jouw idee inderdaad de tijd en het geld waard is kun je door naar de eerste echte stap: je idee uitwerken. Want een idee blijft vaag zolang je er geen concrete invulling aan geeft. Het beste om hier een goede start in te maken is om duidelijke kaders te maken.
Deze kaders zijn op basis van duidelijke keuzes die er zijn: is jouw app alleen op Android beschikbaar of ook op iPhones? Is het op basis van een abonnement of een eenmalige aanmelding? Werkt het vanuit de cloud of wordt het lokaal geïnstalleerd?
Door invulling te geven op dit soort vragen bouw je je idee steeds verder uit. Je moet doorgaan tot dat je precies weet wat je wilt hebben, wat ervoor nodig is, hoe lang het mag duren en hoeveel het mag kosten. Eerst moet je weten wat voor een applicatie je wilt laten maken: een native app, webapplicatie of een hybride app.
Een native app is een programma wat helemaal is gespecialiseerd voor één platform. Zo hebben de MacOS en het Android besturingssysteem ieder zijn eigen functionaliteiten. Veel komen overeen, maar er zijn ook verschillen. Door een native app te laten maken kies je één software uit waar je je op gaat richten. Je maakt maximaal gebruik van de functionaliteiten die die software uniek maken. Het resultaat is een zeer snelle, soepel aanvoelend product. Het nadeel is dat het product aan sommige mensen niet kan verkopen omdat ze een ander besturingssysteem hebben.
Een webapplicatie is een website in applicatievorm. Je vertaalt als het ware de website naar iets wat net wat beter werkt op een mobiele telefoon. Je gebruikt nog steeds de internetverbinding om alles in te laden vanaf de bron. Dit betekent dat je wel kleine voordelen haalt in het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid, maar dat je alsnog afhankelijk bent van de server om de snelheid te bepalen. Ook kun je het dus niet lokaal gebruiken omdat het niet lokaal is opgeslagen op je telefoon.
Een hybride app heet ook wel een cross-platform app. Zoals de naam doet suggereren, bedien je hiermee de gebruikers van meerdere platformen. Waar een native app zich helemaal toespitst op één type gebruiker probeert een hybride app het net juist zo breed mogelijk te maken. Je kunt hiermee veel mensen bereiken, maar het gaat wel ten koste van een gedeelte van de functionaliteiten. Ergens moet een compromis gedaan worden om de software te laten werken op meerdere apparaten.
Bij een functioneel ontwerp leg je de nadruk op de inhoud, niet op de vorm. Dit komt omdat de vorm meestal kan afleiden en zorgen voor veel discussie. Je kan de tijd goed gebruiken om verder te gaan met de app ontwikkeling. Onenigheid over de stijl kun je beter bewaren voor de volgende stap.
Eerst moet er duidelijk worden hoe de app functioneert. Wat doet het? Hoe doet het dat? Een wireframe is een handige tool die je kunt inzetten om je concept beter te ontwerpen. Ga na hoeveel schermen het heeft. Dus als je vanuit het begint verder klikt, waar kun je dan allemaal heen? En wat kun je op deze volgende schermen doen?
Met het inhoudelijke schema krijg je zo een goed overzicht van de structuur, de navigatie en de mogelijkheden binnen een app. Dit functionele ontwerp is heel handig om goed uit te werken in het maken van een app.
Wanneer je weet wat de app doet is het tijd om de inhoud een jasje te geven. Dit is niet alleen voor de schoonheid. Vaak staat de stijl van een app in dienst van de werking. Zo wil je een app binnen de juridische branche professioneel eruit laten zien zonder te veel stilistische afleiding. Een applicatie bedoeld voor creatievelingen mag echter meer de nadruk leggen op de vorm van het ontwerp.
De grafische elementen moeten tot in de puntjes duidelijk zijn. Alleen dan kunnen de ontwikkelaars goed hun werk doen. De vorm, grootte en kleuren moet je per scherm aanwijzen. Laat hierbij niets aan interpretatie over.
Maak ook gebruik van stijlschema’s. Zorg ervoor dat de vele schermen binnen een algemeen thema passen. Ook al zijn en kleine wijzigingen hier en daar moeten ze binnen een groter geheel passen. Als je het goed doet maak je het grafische ontwerp in één keer goed en bespaar je veel tijd.
Met alle onderdelen van de voorbereiding klaar is het moment aangebroken om een ontwikkelaar te zoeken. Dit betekent niet dat je een ontwikkelaar al eerder erbij kunt betrekken. Innovaware helpt het liefste vanaf het begin al jou met je project. Het kiezen van de kleuren, functies en sparren over de invulling is niet een taak die je alleen hoeft te doen.
Het zoeken van een ontwikkelaar is niet een kwestie van de eerste de beste. Het is goed dat beide partijen elkaar goed begrijpen. Alleen met goede communicatie is het mogelijk om een hoge kwaliteit app af te leveren.
Let bij het uitkiezen van een ontwikkelaar op de werkwijze en betaalwijze. Is er sprake van een fixed price of werk je in etappes het project af? Hoe zien de testfases eruit en heb je momenten voor feedback? Dit zijn belangrijke vragen om antwoord op te hebben voordat je een ontwikkelaar uitkiest.
De app laten ontwikkelen is de fase waarin het daadwerkelijk gebouwd wordt. Dit houdt dus in dat de programmeurs de codes schrijven die jouw app zullen worden. Dit proces kan behoorlijk wat tijd innemen. Het hebben van een goede voorbereiding komt de ontwikkeltijd altijd ten goede. Als je immers een duidelijk ontwerp hebt gemaakt weten de bouwers direct wat ze moeten doen om de codes te schrijven. Bovendien hebben de managers een omlijnd kader om de voortgang mee te controleren.
Zodra de app af is publiceer je het nog niet. Er zullen ongetwijfeld nog een paar schoonheidsfoutjes in staan. Om ervoor te zorgen dat je echt een perfect product aflevert is het zaak om goed te testen voordat je het lanceert. Doe dit bijvoorbeeld eerst intern, maar ook mensen die nog nooit in aanraking zijn gekomen met jouw app zijn een goede testgroep.
Bovendien is het de bedoeling dat je onder meerdere type mensen de applicatie test, waaronder zeker jouw doelgroep. Zij vormen de eerste meting of het product echt gaat aanslaan.
Iedereen die de app heeft gebruikt zal een mening kunnen geven. Deze feedback is zeer waardevol want het bepaalt de kwaliteit van je eindproduct. Luister goed naar wat de potentiële klanten te zeggen hebben om je resultaat te maximaliseren. Dit is een goede keuze om op een goedkope manier grotere kosten te voorkomen in de toekomst.
Door vroegtijdig de feedback te verzamelen en te verwerken scheelt het je later om grote aanpassingen te maken. Meestal hebben we het in deze fase toch alleen over kleine aanpassingen. De rest is al in de eerdere stappen van het laten maken van een app aangepakt.
Is alles klaar? Dan is het tijd om je app te publiceren. Kondig het aan onder je publiek zodat er alvast een verwachting ontstaat wanneer je klaar bent om het publiekelijk te maken. Je kunt je definitieve versie van de app in de Google Play Store zetten voor een eenmalig bedrag van 25 en/of in de Apple Store voor 99 per jaar. Het ligt er natuurlijk aan of je een native applicatie hebt laten maken of een hybride om van beide gebruik te maken.
Nadat je app in gebruik wordt genomen door grote getale mensen is het zaak om een constante stroom van nieuwe gebruikers te creëren. Hiervoor heb je marketing nodig, maar ook zeker onderhoud. Zonder dit onderhoud kun je geen bugs weghalen of updates doorvoeren. Een minimale basis van klantenservice is vereist om je huidige gebruikers te behouden.
Zit jij nu te branden met een idee voor het laten maken van een app? Laat deze dan door Innovaware maken. We bespreken eerst graag de mogelijkheden met je. Zo weet je welke kosten je kunt verwachten, maar ook hoeveel tijd het traject in zal nemen. We stellen samen een concreet plan van aanpak op inclusief de technische en grafische uitlijning van je applicatie.
Dankzij de vele apps die we al op maat hebben gebouwd weten we je goed te ondersteunen in het eerste adviesgesprek. Kom een keer met de expert van Innovaware praten over hoe jij jouw app zou willen laten maken. Wij geven je gratis professioneel advies om van jouw idee de werkelijkheid te maken.